Daniel Swarovski

12.10.2012 20:12

Světově proslulý výrobce šperků, které vynikají svými precizně vybroušenými a třpytivými krystaly, jež se staly oblíbenými téměř po celém světě.

Firma byla založena v 19. století Danielem Swarovski (původním jménem Daniel Svárovský), původně českým rodákem, který se narodil v Jiřetíně na Bukovsku a začal jako první brousit šperky pomocí tehdy moderních technologií. Čechy byly v této době proslulé svými dokonale tvarovanými křišťálovými šperky, které navíc vynikaly nízkou cenou oproti jiným konkurentům na tehdejším trhu. Nástroj na broušení, resp. řezání skla, který Swarovski vyrobil kolem roku 1892, si nechal vzápětí patentovat a byl natolik efektivní, že společně s investory Weisem a Kosmanem založil novou společnost.

V současnosti využívají Swarovského krystaly i slavní módní návrháři, mezi které patří Christian Dior, Coco Chanel, Versace, Louis Vuitton či Jean Paul Gaultier. Tyto křišťály se nenachází pouze na špercích, ale můžete je spatřit i jakou součást luxusních kabelek, hodinek, svatebních šatů, mobilních telefonů a dalšího luxusního zboží.